Kako obogatiti život psu I. dio

by Nenad Novak DoGGuru

Svijet u kojem živi naš pas može biti vrlo skučen, ograničen i ponavljajući. Često se zna reći da su psi bića navika i da se najugodnije osjećaju ukoliko imaju postavljenu životnu rutinu. No to ne znači da je za psa dobro da živi beskrajni, ponavljajući dan, uvijek s istim rasporedom, aktivnostima koje radi i mjestima koja su mu dostupna.

Jutarnja šetnja, hrana, spavanje, popodnevna šetnja kvartom ili odlazak u pseći park, hrana, večernji kratki izlazak, spavanje. Uobičajeni svakodnevni scenarij. Neki psi tako žive veći dio života. Neki se pobune. Svojim, obično destruktivnim ponašanjem pokušavaju privući pažnju i reći da nešto nije u redu. Da nešto nedostaje. Da im je dosadno.

Da se to ne bi dogodilo, ljudi su osmislili različite aktivnosti za pse. Najučinkovitije su one koje psa “zaposle” i fizički i mentalno, a ujedno im je podloga u urođenim psećim ponašanjima. To su aktivnosti koje uključuju njušenje, istraživanje, mogućnost izbora, rješavanje problema, igranje, žvakanje …

Te su aktivnosti važne jer:

  • omogućavaju uobičajene pseće aktivnosti. Prednost je ako ih sami omogućimo psu, jer tada biramo i vrijeme i mjesto i način. Ukoliko ih mi uskratimo psu, vjerojatno će pas sam naći načina kako da dođe do njih (glavni primjeri su žvakanje, kopanje …),
  • potiču na interakciju s okolinom kroz uobičajene pseće aktivnosti (ne ponašanja osmišljena od ljudi), što je naročito poželjno za plahe pse,
  • stimuliraju osjetila,
  • potiču na rješavanje problema, što (između ostalog) gradi samopouzdanje,
  • psi sami po sebi vole iskušavati nove stvari, pogotovo ako dovode do nekog oblika nagrade, što gradi i učvršćuje povezanost između psa i čovjeka,
  • smanjuju stres,
  • sprječavaju frustraciju i dosadu …

Ukratko ćemo opisati kako navedene aktivnosti možemo približiti svome psu. Krenimo redom…

Aktivnosti koje uključuju njušenje

Njušenje je važno jer  je to primarni način na koji psi upoznaju i doživljavaju svijet oko sebe. Zato jer osigurava mentalnu stimulaciju. Zato jer opušta psa, zabavlja psa, pridonosi zadovoljstvu i uvelike utječe na dobrobit. Potiče samopouzdanje i inicijativu, što je naročito važno kod plahih pasa. Smanjuje stres. Sprječava frustraciju i dosadu.

Većina pasa nikada neće postati profesionalni tragači narkotika, eksploziva, krijumčarene robe, naftovoda/plinovoda iz kojih u okoliš cure nafta/plin. Većina neće učiti prepoznati bolesti ili stanja koja prethode po život opasnim napadajima epilepsije ili šećerne krize svojih vlasnika. No to ne znači da im ne trebamo pružiti mogućnost da nosom istražuju svijet. I pritom se zabavljaju. Zajedno s nama. Načina je mnogo i za razliku od nekih drugih, za svakog psa se može naći primjerena aktivnost koja uključuje njušenje.

Dobar dio pasa danas nedovoljno koriste njuh. Jedan od razloga je da su kroz današnji način života, u kojem su potpuno ovisni o ljudima, izgubili i potrebu i želju da upotrebljavaju nos. Hranu više ne moraju tražiti jer ju osigurava čovjek. Ženke u tjeranju su većini pasa zabranjena zona ili su i mužjaci i ženke kastrirani/sterilizirani pa je i taj segment njušeće potrage otpao. Uobičajene, svakodnevne kvartovske šetnje jednom dijelu pasa ne predstavljaju mirisni izazov niti zanimaciju. Pretraga njuhom postala je rezervirana za pronalaženje strvine u koju će se pas uvaljati. Ili odbačene hranu koju bi želio, a ne smije pojesti. Što dovodi do poveznice da kada pas i upotrijebi i slijedi svoj nos, u konačnici se ne provede dobro.

Od poželjnih psećih aktivnosti koje uključuju nos najprije ćemo izdvojiti šetnje koje kombiniraju prirodu i urbanu sredinu. Umjesto da mi odaberemo odredište šetnje, pustimo nos psa da nas vodi. Kada stane i njuši, čekamo uz njega. Nemojmo ga prekidati i vući u svom smjeru. To je ipak njegova šetnja i njegova zabava. Njegov način čitanja novina i pretraživanja društvenih mreža.  U šetnji promatramo psa. Svašta ćemo naučiti o njegovom ponašanju i bolje ga upoznati. Govor tijela, reakcije. Sve su to vrijedne informacije koje možemo koristiti u svakodnevnom životu.

Od igračaka i ostalih rekvizita koje koristimo za njušenje, među prvima ćemo izdvojiti s razlogom popularne, podloge za njušenje (snuffle matove). Izbor je velik. Ima ih raznih oblika, veličina i gustoće (naravno i boja, ali to je manje bitno). Koji ćemo odabrati ovisi o potrebama i psu, ali srednja veličina i prosječno veća gustoća zadovoljit će potrebe većine pasa. Kako funkcioniraju ? Vrlo jednostavno, što je njihov glavni adut. Sakrijemo hranu i pustimo psa da traži. Količinu hrane odnosno težinu traženja prilagođavamo psu i njegovom zanimanju, pa tako psima početnicima ili plahim psima stavljamo veće komade hrane ili poslastica na vidljivija mjesta i to u većim količinama, dok za iskusnije, intenzivne tragače koristimo manje, dobro sakrivene komade. Koristimo ih kod kuće, a dodatna prednost je da ih svugdje možemo nositi sa sobom. Koristimo ih kao pomoć u socijalizaciji, odgoju i školovanju.

Njušenje kao igra ? Najjednostavniji način da uposlite nos svoga psa je da ga naučite da traži hranu ili poslastice. Za početak sakrijete na neko jednostavno i lakodostupno mjesto dok pas gleda što radite i pustite ga da pronađe. Potom postepeno dižete kriterije, uvijek vodeći računa da ne frustrirate psa postavljajući pred njega preteške zadate. Osim hrane, psa možete naučiti i tražiti igračke. Ako ste ga prethodno naučili imena nekoliko različitih igračaka, pronašli ste dodatnu zagarantiranu zabavu za svog psa. Traženje je igra, zabavna i stimulirajuća. Hvalite psa, odobravajte i jako se veselite svakom pronalasku i napretku u igri.

foto – Pixabay

You may also like

Ostavi komentar