ZOOFARMAKOGNOZIJA – biljna ljekarna za konje i pse

by Jele Dominis

Zašto bismo uopće trebali kućnu biljnu ljekarnu za konje kada konji pasu i jedu biljke? U divljini konji sami imaju na raspolaganju svoju biljnu ljekarnu – pod uvjetom da uistinu mogu dnevno proći 15-30 km i da imaju na raspolaganju raznovrsan teren s različitim biljem. U takvim uvjetima konji pasu biljke za hranu dok nisu siti, a biljke koje su im potrebne za zdravlje odabiru sami prema trenutnim potrebama i jedu ih dok im tijelo ne kaže da je dovoljno. Kako to uopće znaju? Biljke u sebi sadrže sekundarne metabolite, odnosno organske spojeve kojima je zadatak obraniti biljku od biljojeda, ti spojevi imaju gorak okus ako tijelu nisu potrebni.

Konji koriste svoje osjetilo njuha (s oko 100 milijuna osjetilnih receptora) kako bi raspoznali različite biljke. Za usporedbu psi imaju oko 300 milijuna osjetilnih receptora dok ljudi imaju oko 5 milijuna.

Konjsko osjetilo njuha sastoji se od osjetnih stanica smještenih na krovu nosne sluznice. Osjetna živčana vlakna podražaje vode u njušni živac koji ih prenosi do velikog mozga. Osim osjetila u nosu također imaju i “sporedni” njušni organ koji se zove vomeronazalni ili Jackobsonov organ koji se nalazi s unutarnje strane gornje čeljusti. Koristi se za dodatno njušenje feromona i ostalih mirisa i okusa. Očituje se dizanjem gornje usne čime se zatvaraju nosnice i miris se prenosi vomeronazalnom organu. Ovaj organ ima većina sisavaca i reptila.

Realnost domesticiranih konja je nešto drugačija – osjetilo njuha im je jednako istančano , no radijus slobodnog kretanja i biljna raznolikost su im ograničeni. To znači da uglavnom ne mogu sami pronaći biljke koje su im potrebne niti kao hrana, a još manje kao lijek. I zato nam kućna biljna ljekarna može pomoći. U našoj kućnoj ljekarni koristimo eterična ulja, hidrolate, macerate, hladno prešana ulja i sušene biljke kao zamjenu za one ljekovite biljke koje bi konji sami pronašli u prirodi. Biljne ekstrakte koristimo na način najsličniji onome u divljini – dozvoljavamo samo-odabir određenog biljnog ekstrakta. Naziv za ovu granu alternativne terapije je Primijenjena zoofarmakognozija. Riječ zoofarmakognozija dolazi iz grčkog te znači “zoo“=životinja, “farmakon”= lijek/otrov, “gnosis” = znanje; a primijenjena zoofarmakognozija je primjena toga znanja na životinje koje nemaju pristup okruženju bogatom različitim prirodnim ljekovitim resursima.

Kod samo-odabira najčešće i najefektnije je koristiti konjski osjet njuha, jer ga i oni sami koriste kako bi odabrali ljekovite biljke. Jednom kada konj odabere određeni biljni ekstrakt, konzumira ga kroz osjet mirisa ili/i oralno. Samo-odabir osigurava da doza bude točno onolika koliko je tijelu u tome trenutku potrebno.

Ekstrakti se ne dodaju u hranu ili poslastice. Konjima je omogućeno da sami odaberu ili odbiju ponuđeno. Sve što se nudi, nudi se pojedinačno u svom najčišćem obliku, tako da konj ima mogućnost odbiti ponuđeno.

Na uvodnom predavanju koje se održalo 16.10.2021. u KK Bit-ek Team u Hudom Biteku prezentirali smo desetak biljnih ekstrakata i pokazali kako izgleda samo-odabir na dva konja. Predavanje su vodile Jele Dominis i Vedrana Ivčević, Shiatsu praktičarke za konje koje obje redovno koriste biljne ekstrakte kako u tretmanima na konjima i psima tako i na svojim konjima i psima. Predavanje je izazvalo dosta velik interes, te se nadamo da ćemo kroz radionicu primjenjene zoofarmakognozije koja će se održati 14-15. 5. 2022. u Zagrebu približiti ovu vrlo pristupačnu, no relativno nepoznatu granu alternativne terapije vlasnicima kako konja tako i pasa. Radionica će bit praktična te će ju voditi Tayche Paul koji je certificirani praktičar Primjenjene Zoofarmakognozije. Detalji radionice stižu uskoro!

Autorice teksta: JELE DOMINIS, VEDRANA IVČEVIĆ – shiatsu praktičarke za konje

You may also like

1 komentar

Zrinka 31 listopada, 2021 - 2:20 pm

Odličan članak. Tko nije vidio i doživio konjsko biranje ulja i bilja, vjerojatno ne može vjerovati da konji to stvarno rade. Osim korisnih učinaka, ovo je odlična vježba pružanja prilike za samoizbor bez nametanja naše volje, što nam svima dobro dođe:)

Odgovori

Ostavi komentar