SUZE liju ZBOG VOĆNIH MUŠICA

by DR. MED. VET. VLATKA-ANTONIJA CSIK

TOPLA JESEN POGODOVALA JE NASTANJIVANJU CRVA U OČIMA PASA I MAČAKA. PREVENTIVE NEMA, A UZ PRAVOVREMENU TERAPIJU NIJE TAKO STRAŠNO KAKO ZVUČI…

U posljednje vrijeme sve se češće susrećemo s očnim problemom kod pasa uzrokovanim parazitom u konjunktivalnoj vrećici i suznom kanalu sisavaca, ptica i ljudi. Radi se o očnom crvu, koji originalno potječe iz Azije, no u posljednje se vrijeme bilježi njegova sve veća rasprostanjenost i na području Europe, pa tako i u Hrvatskoj, a ove je godine slučajeva bilo više nego ikad.

OD LIČINKI DO GLISTA

Prenosi ga voćna mušica koja se hrani suzama i očnim iscjetkom i polaže ličinke u područje konjunktive oka, gdje one ulaze u suzni kanal. Za mjesec dana ličinke se pretvaraju u odrasle oblike koji izgledaju kao gliste, dugačke oko 10-15 mm. S obzirom da taj parazit živi ispod trećeg očnog kapka, nemoguće ga je otkriti bez izvrtanja kapaka. Oboljele životinje imaju jaku upalu oka, s pojačanim suzenjem i crvenilom sluznice oka, razvijaju fotofobiju (osjetljivost na svjetlost), a u težim slučajevima javlja se i ulkus rožnice (ozljeda rožnice koja teško zarasta) i sljepoća. Telazioza se najčešće pojavljuje u ljetnim mjesecima (od lipnja do kolovoza), kada su aktivni biološki vektori ovog crva, a to su voćne mušice, no zbog tople jeseni ove im se godine sezona produžila.

S OBZIROM DA OČNI CRV ŽIVI ISPOD TREĆEG OČNOG KAPKA, NEMOGUĆE GA JE OTKRITI BEZ NJEGOVOG IZVRTANJA

KAKO IH ODSTRANITI

Crva iz oka treba odstraniti pincetom u lokalnoj anesteziji, a ponekad je, naročito kod nemirnih životinja, potrebna sedacija ili opća anestezija. U nekim slučajevima potrebno je isprati suzne kanale fiziološkom otopinom te ovisno o kliničkoj slici lokalno primijeniti protuupalne lijekove. Također, potrebno je poduzeti pravilnu antiparazitsku terapiju tabletama ili spot on preparatima. Pravovremenom dijagnozom i pravilnom terapijom sve će proći bez komplikacija.

IZBJEGAVAJTE INSEKTE

Potpuna prevencija bolesti je nemoguća, jedino što mogu preporučiti vlasnicima pasa i mačaka je da izbjegavaju mjesta gdje ima puno insekata, a ako su psi i mačke smješteni u boksevima ili izvan kuće, potrebno ih je redovito tretirati protiv unutrašnjih i vanjskih parazita, tretirati okolinu insekticidima (kako bi se smanjila populacija muha) te se u slučaju upale oka javiti svom veterinaru.

 

You may also like

Ostavi komentar