Pitaj veterinara, #1

by Njuškica

Poštovanje,

imam mačku staru 5 godina. Zadnjih par dana joj se nešto čudno dešava sa očima. Jedna zjenica joj je konstantno uvećana dok je druga sužena i dio je prekriven nekako bjeličasto. Ona normalno, jede i hoda, razigrana je. Šta da radim? Da li je to izlječivo?

Hvala unaprijed.


Poštovana,

Kod maca se često događa da imaju promjene na očima u vidu zamućenja. Nejednakost u veličini zjenica također može ukazivati na posljedicu neke opće virusne bolesti.

Teško je ovako reći radi li se o zamućenja zbog ozljede rožnice, je li stanje vezano isključivo za oči ili se radi o sistemakoj bolesti koja je obično virusnog porijekla.

Predlažem svakako da macu odvedete na pregled i ako imate ponesite knjižicu cijepljenja kako bi veterinar mogao isključiti zarazne bolesti. Maca ne mora nužno sada biti u akutnoj fazi neke bolesti, promjene na očima mogu biti posljedica davno preboljele bolesti.

Ukoliko budete imali još pitanja,

Pišite nam🙂

 

You may also like

1 komentar

Nermina 22 studenoga, 2021 - 7:34 pm

Lijep pozdrav,pas je prosle godine povrijedio uho.I sada mu iz unutrasnjosti tog uha nekad ide krv i to mu smeta ,stalno trese glavom.Ta krv se u skoljci zadrzava i ja mu to cistim jodom.Da li ima nesto drugo sa cim bih to mogla cistit?Hvala.

Odgovori

Ostavi komentar