Pitaj veterinara, #2

by Njuškica

Poštovani,
Molim Vas jedan savjet vezan za skotnost psa.
Naime imam maltezera starog 6ipo godina koji je inače super zdravlja.
Zanima me je li kasno sada je pariti i koliko je to zdravo, jer sam čula da ženka nakon poroda brzo razvije neke bolesti i slično?
Unaprijed hvala na odgovoru


Poštovana,
Ne bih se složila da kujice nakon okota razviju neke bolesti – okot je prirodno stanje, a kujica u doba skotnosti zahtijeva drugačiji režim prehrane – postoje hrane za kuje skotne i u laktaciji, a ako jede kuhamo ili sl., posavjetujte se s Vašim veterinarom kako izbalansirati obrok – mliječni dodatak, dodatni vitamini i minerali te kako osigurati dovoljno kalorija. Također treba voditi računa o davanju antiparazitika, čime se štite i štenci u tom periodu, što će Vam objasniti sve u Vašoj odabranoj veterinarskoj ambulanti.
Jedino što treba skrenuti pozornost je da prvi okot kod kujica nakon 5 godina starosti može biti otežan i moguće je (iako nije pravilo) da će trebati nadzor veterinara i moguću intervenciju ako se dogodi da okot ne ide prirodnim putem. Savjetujem Vam da ako ste naumili pariti kujicu, ne čekate dugo a svakako se o tome posavjetujte još sa veterinarom i dogovorite pomoć pri okotu ukoliko bude potrebna.
Ukoliko budete imali još pitanja, pišite nam 🙂

Srdačan pozdrav,

You may also like

Ostavi komentar