ZNAKOVI TROVANJA KOD PASA I MAČAKA

by Njuškica

Nažalost, vlasnici pasa i mačaka se često susreću sa problemima trovanja. Bilo da se radi o nezakonitim postupcima neodgovornog postavljanja otrovnih tvari u hranu i sl. na zelenim površinama ili se radi o slučajnom doticaju sa otrovnom tvari, poput pesticida ili herbicida (tvari koje se primjenjuju kako bi se smanjila količina korova u vrtovima, na zeleim površinama i sl.) Općenito, otrov koji se koristi za postupke deratizacije (smanjenje broja glodavaca) ili dezinsekcije (smanjenje broja insekata – štetnika, npr. žohara), primjenjuju sa na način da su zaštićene od drugih životinja (posebne kutije za postavljanje mamaka i sl.) Ipak, ponekad nakon što vlasnik u šetnji primijeti da je njegov pas ”nešto pojeo”, dolazi do pojave naglih simptoma, a kod unosa nekih otrova, pojava simptoma može biti sporija. Znakovi trovanja kod pasa i mačaka mogu se razlikovati ovisno o temeljnom otrovu.

Ako mislite da su vaši ljubimci otrovani, odmah nazovite svog veterinara. Što prije počne proces liječenja otrovanog ljubimca ishodi su bolji. Ono što sami možete učiniti prije intervencije veterinara je: utopliti životinju, izbjegavati stresove, ponuditi životinji vode, ako je djelovanje otrova lokalno (koža, oči), to mjesto treba obilno oprati vodom. Općenito je uputno da veterinar poduzima daljnje  postupke sa vašim ljubimcem.Otrovnu tj. sumnjivu tvar ili povraćen sadržaj, ambalažu i sl. treba ponijeti sa sobom do veterinara.

U većini slučajeva otrovne tvari vrlo brzo prelaze u želudac. Simptomi se javljaju nešto kasnije kada se otrov resorbira u organizmu. To može trajati od nekoliko sati do jednog dana.

Neki uobičajeni znakovi trovanja općenito uključuju:

UNUTARNJE KRVARENJE

Iskašljavanje krvi
Povraćanje krvi
Kolaps
Slabost ili letargija
Ubrzani otkucaji srca
Blijede desni

 

ZATAJENJE BUBREGA

Povraćanje
Proljev
Pretjerana žeđ ili mokrenje
Smanjenje mokrenja
Halitoza ( loš dah )

 

OTKAZIVANJE JETRE

Žutica / žuta promjena na desnima
Slabost ili kolaps, posljedice niske razine šećera u krvi
Povraćanje
Proljev
Crna stolica
Tupost

 

GASTROINTESTINALNI ZNAKOVI

Povraćanje
Proljev
Hipersalivacija / pojačano slinjenje
Mučnina
Kolike (grčevi)

 

NEUROLOŠKI ZNAKOVI

Konvulzije
Midrijaza (proširene zjenice)
Sljepoća
Tremor mišićja
Inkoordinacija
Paraliza

 

DIŠNI SUSTAV

Dispneja (otežano disanje)

You may also like

Ostavi komentar