Božićna zvijezda je toksična biljka za kućne ljubimce

by Njuškica

Najtraženiji cvijet u doba blagdana je božićna zvijezda koji u naše domove unosi posebnu čaroliju i dašak blagdana. Divno je imati ovaj divni božićni cvijet u svom domu, no treba biti oprezan – cvijet držite na mjestu koje nije dostupno kućnim ljubimcima.

Svi su dijelovi biljke otrovni i – iako je biljka neugodnog okusa, može predstavljati opasnost kod životinja koje su sklone grickanju, žvakanju i ingestiji biljaka. Radi se o otrovanju ugljikovodicima koje može nastati gutanjem ( ingestijom ) ili udisajem ( inhalacijom ). Otrovni sokovi nalaze se u korijenu, listovima i stabljikama ove biljke.

Mliječni sok u biljci sadrži otrovne tvari kao što su beta – amirin i germanikol koji mogu uzrokovati gastrointestinalne probleme, krvavi proljev i neurološke probleme kod ljubimca.

Znakovi trovanja božićnom zvijezdom su ozljede usne šupljine i probavnog trakta, otok oko očiju i usta, povraćanje, osip, jako slinjenje, bol u abdomenu i slabost.

Prva pomoć je čišćenje nadraženih očiju ili usta toplom vodom, zatim se obratite veterinaru koji će prepisati odgovarajuću terapiju.

You may also like

Ostavi komentar