TREBA LI MOJ LJUBIMAC DODATKE PREHRANI?

by Njuškica

Bez obzira koje ljubimce imamo, svi mi volimo kupovati im ogrlice, kaputiće, igračke. A što je sa dodacima prehrani? Treba li ih uvoditi povremeno, stalno? Koje odabrati? Generalno vrijedi pravilo da – ako je Vaš ljubimac zdrav i na potpunoj i balansiranoj prehrani, ne treba posebne dodatke. Potreba za dodatnim vitaminima i drugim suplementima možese ukazati u periodu kada štene prelazi u razvojnu fazu odraslog psa, te u starijoj dobi kada dolazi do razvoja zdravstvenih smetnji. Najčešći razlozi su: bolnost zglobova i otežano kretanje, problemi s dlakom i kožne bolesti, gastrointestinalni problemi, gubitak tjelesne mase te razna upalna stanja. Suplementi mogu poboljšati kvalitetu života našeg ljubimca, no prije razmatranja bilo kojeg suplementa, uvijek je uputno posavjetovati se sa veterinarom.

Neki minerali mogu uzrokovati problem ako se daju u suvišku (poput kalcija), također i vitamini koji se u suvišku kumuliraju u organizmu i počinju negativno utjecati na metabolizam (poput vitamina A), neki preparati (iako prirodnog porijekla) mogu interferirati sa terapijom koju ljubimac treba uzimati. Nadalje, potrebno je pažljivo propisati dozu, a humane preparate (namijenjene ljudima), generalno nije uputno davati jer sastavom ne moraju odgovarati psima i macama, a također se i doziranje znatno razlikuje.

Za potporu zglobovima koriste se preparati koji sadrže glukozamin i hondroitin- sulfat, kod upalnih stanja zglobova kako bi olakšali kretanje i ublažili bolnost zglobova.Suplementi bogati omega 3 masnim kiselinama, poput ribljeg ulja imaju protuupalno djelovanje i najčešće se koriste za poboljšanje kvalitete dlake i umanjuju iritaciju kože kod životinja sklonim alergijama. Probiotici i prebiotici su preparati koji sadrže bakterije i kvasce koji pospješuju probavu i pomažu kod problema sa probavom, upalnim stanjima probavnog trakta i kao potpora nakon liječenja antibiotikom.

Dodaci prehrani koji sadrže zeolit, koji ima detoksikacijski učinak jer veže na sebe različite toksine, našli su široku primjenu kao dodatak prehrani koji se koristiti za pse, mace i konje. Za proizvode koji sadrže kanabidiol (CBD) smatra se da mogu ublažiti epileptične napade, ublažiti bolnost zglobova kod pasa koji pate ud artritisa i osteoartritisa, te imaju umirujući učinak.

Koji god proizvod želite odabrati za svog ljubimca, pažljivo čitajte specifikacije i sastav na pakiranju, raspitajte se o tvrtkama koje ih stavljaju u promet, i najvažnije – prije nego odlučite koristiti suplemente, posavjetujte se sa veterinarom.

You may also like

Ostavi komentar