Fitoaromaterapija – prirodno i učinkovito rješenje

by Tanja Majcen, dr.med.vet.

Novogodišnji blagdani za mnoge su pse najstresnije razdoblje u godini jer se nemali broj njih boji buke petardi, vatrometa i drugih pucajućih i glasnih naprava.

Primjena fitoaromaterapije, biljnih pripravaka i eteričnih ulja u cilju smanjenja straha kod pasa uzrokovanog različitim razlozima u praksi daje doista odlične rezultate. Pri tome je važno napomenuti da takvi pripravci ne uzrokuju nikakve nuspojave i da se mogu primjenjivati duže razdoblje, dakako isključivo na stručan i pravilan način.

Koja eterična ulja odabrati?

Mnoga eterična ulja djeluju umirujuće, opuštajuće i uzemljujuće, ali bih izdvojila ona arapskog tamjanovca, valerijane, vetivere, bergamota, petit graina slatke naranče, prave lavande i ylang-ylanga, koja daju odlične rezultate i psi ih jako dobro prihvaćaju. Sinergija djelovanja nekoliko eteričnih ulja uvijek daje bolje rezultate od primjene jednog ili dva eterična ulja. Najvažnije je da su eterična ulja visokokvalitetna i kemotipizirana jer u suprotnom ne samo da nećemo imati očekivane rezultate već možemo i naštetiti zdravlju psa.

Kako primijeniti odabrana eterična ulja?

Aromaterapiju u cilju smanjenja straha možemo primjenjivati na dva načina.

S obzirom na veliki broj njušnih stanica kod pasa, eterična ulja inhalatorno, preko limbičkog sustava, vrlo brzo djeluju na organizam, smirujuće, opuštajuće i spazmolitički. To svakako treba imati na umu prilikom određivanju njihove koncentracije.

1. Inhalacija molekula eteričnih ulja dermalnim putem, na način da odabrana eterična ulja, prethodno razrijeđena u biljnom ulju (marelica, badem, jojoba), nakapamo na vrhove prstiju i lagano utrljamo na područje uški, glave, vrata i grudnog koša, po mogućnosti 20-ak minuta prije očekivanog stresa (npr. prije šetnje). Primjena se može ponavljati svakih 1-2 sata ako je to potrebno, a najčešće onda kada je buka petardi najjača (na sam doček Nove godine).

2. Inhalacija eteričnih ulja putem difuzora idealna je u cilju smanjenja straha kod pasa. Difuzor je uređaj koji kontinuirano u zrak ispušta molekule eteričnih ulja, pri čemu ne mijenja njihov kemijski sastav te u zraku održava stalnu djelotvornu koncentraciju molekula. Danas na tržištu postoji velik izbor difuzora. Ako se odlučite nabaviti ovaj doista koristan proizvod svakako preporučujem ultrazvučni difuzor.

U difuzor se kapaju čista eterična ulja, preporučujem dva ili tri različita eterična ulja smirujućeg djelovanja za prostor u kojem pas boravi, a dovoljno je 4-6 kapi, ovisno o veličini prostora, ali i o samom psu jer je djelotvornost vrlo često individualna. Važno je omogućiti psu da izađe iz prostorije kada mu to više nije ugodno, što se u pravilu događa vrlo rijetko. Kod mnogih pasa dermalna primjena aromaterapijskog pripravka daje odlične rezultate, a dopunjena inhalacijom putem difuzora još i bolje.

Kada primijeniti fitoterapiju?

Za pse koji se panično boje petardi, te se zbog toga zavlače u tamne kutove stana, drhte i dahću, u šetnji ne mogu obaviti nuždu i slično, fitoterapija u kombinaciji s aromaterapijom idealno je rješenje. U svom radu primjenjujem EPS standardizirane biljne ekstrakte pasiflore i valerijane u biljnom glicerolu koji se daju oralno, tako da se nakapaju u hranu i psi ih izuzetno dobro prihvaćaju. Pasiflora (Passiflora incarnata) umirujuće djeluje na središnji i autonomni živčani sustav te. pokazuje odlične rezultate kod strahova razne etiologije. Valerijana ili odoljen (Valeriana officinalis) je biljka izrazito umirujućeg i opuštajućeg djelovanja, smanjuje uznemirenost i napetost uzrokovanu strahom i panikom.

U cilju smanjenja straha od petardi, navedeni fitoterapijski pripravci se najčešće primjenjuju u razdoblju od 3 do 4 tjedna. Osnovne značajke mog rada su holistički individualizirani pristup, pa ako želite svom ljubimcu na prirodan i neškodljiv način omogućiti opuštenije, mirnije i sretnije blagdane slobodno se obratite za pomoć.

Kao doktorica veterinarske medicine godinama sam osjećala silnu želju i potrebu da osobno, na jedinstven način pridonesem zdravlju i dobrobiti pasa, mojom velikoj ljubavi i strasti. Ljubav i poštovanje prema prirodi oduvijek su tinjali u meni i tražilo put djelovanja. I tada se dogodila aromaterapija. Ušla je u moj život tiho, nenametljivo, a moja očaranost njome je svakim danom sve veća. Spoznaja da te male kapljice čiste esencije prirode mogu neizmjerno pridonijeti zdravlju pasa i time im život učiniti duljim i sretnijim, potpuno me zaokupila. Tako sam krenula istraživati, educirati se o primjenu veterinarske kliničke aromaterapije i sve više svoje znanje prenositi u praksu. Moja velika ljubav, pas Doni koji na nakon 16.5 godina otišao iza duge, godinama je uživao u blagodatima aromaterapije koje je, sigurna sam, u velikoj mjeri pridonijela njegovom zdravom i dugom životu. Nedavno je u moj život došla Asja, predivna mješankica, koja već s tri mjeseca starosti upoznaje svijet aromaterapije i u njemu neizmjerno uživa. Danas, gotovo nakon 10 godina primjene aromaterapije kod pasa, mogu reći da su rezultati zadivljujući, a vlasnici pasa su oduševljeni njezinom širinom primjene i djelotvornošću. Doista, aromaterapija i psi čine jednu savršenu sinergiju djelovanja. Moja misija: holistički individualizirani pristup i primjenu veterinarske kliničke aromaterapije kod pasa učiniti jedinstvenim pristupom zdravlju.

Kontakt: aromadogvet@gmail.com

You may also like

Ostavi komentar