REAKCIJE NA HRANU – ALERGIJA ILI INTOLERANCIJA?

by Njuškica

Reakcije na hranu se manifestiraju klinički nakon unosa određene hrane i/ili aditiva u organizam. Općenito, radi se o patofiziološkom mehanizmu koji uzrokuje reakciju pri čemu određena tvar  potiče biološku reakciju koja vodi da upale i kliničkih simptoma.

Reakcije preosjetljivosti kod mačaka i pasa većinom uključuju promjene na koži i u probavnom traktu. Na osnovu patofizioloških mehanizama, različite reakcije na hranu klasificiraju se većinom kao alergije na hranu (preosjetljivost), koje se definiraju kao reakcije na hranu ili aditiv u hrani dokazane kao alergeni imunološkim testovima (alergotestovi). Anafilaksija je akutna alergijska reakcija sa sistemskim posljedicama (teškoće disanja, kolaps, urtikarija). Intolerancija na hranu je neimunološka abnornalna reakcija na hranu ili aditiv u hrani.  Prema nekim studijama provedenim u Sjevernoj Americi, navode se slijedeći sastojci kao alergeni: konzervansi i boje u hrani, pšenica, govedina, kokošja jaja, kukuruz, meso peradi, soja, mliječni proizvodi te riba.

Najčešće reakcije intolerancije na hranu su reakcije organizma na aditive u hrani, zatim na bioaktivne amine (histamini u plavoj ribi), te intolerancija na laktozu.

Klinički znakovi alergije/intolerancije na hranu

Kod pasa se promjene na koži javljaju u obliku svrbeža i dermatitisa, neovisno o godišnjem dobu i obično u kombinaciji sa gastrointestinalnim simptomima. Također je čest nalaz upala vanjskog zvukovoda, praćena svrbežom i često pozitivnim nalazom na kvasnicu Malessezia. Od promjena na koži navode se: papule (sitna uzdignuća na koži – često vidljiva kod kratkodlakih pasa), crvenilo kože, hiperpigmentacije (osobito na koži trbuha), dermatitis na šapama (pododermatitis), suha seboreja i upale vanjskog zvukovoda (otitis externa). Prilikom dijagnostike potrebno je isključiti parazitološke bolesti kože, gnojne upale kože koje nisu alergijskog uzroka te se nakon antibiotske terapije simptomi povlače, alergijske reakcije na ubod buhe. Kod anafilaksije, klinički simptomi su najčešće lokalizirani, a uključuju: edemom (oticanjem) njuške, kapaka, uški, lica i/ili jezika a mogu biti praćeni svrbežom. Osim snažne reakcije na hranu, uzrok može biti aplikacija lijeka, vakcine, transfuzija krvi ili ubod insekta. Urtikarija se može javiti sa ili bez svrbeža, nekoliko minuta nakon unosa hrane, te sepovlači unutar jednog do dva sata. Gastrointestinalni simptomi kod pasa i mačaka kao reakcije na hranu uključuju proljev i povraćanje,  sa ili bez kožnih simptoma. Ovisno o tome koji dio probavnog trakta je oštećen, može doći i do upale debelog crijeva (kolitis).

Dijagnostika

Glavno dijagnostička sresdstvo pri sumnji na alergije/intolerancije na hranu je eliminacijska dijeta. Nadalje, koriste se intradermalni testovi te serološki testovi na alergene iz hrane. Hrana idealna za eliminacijsku dijetu bi trebala biti sastavljena od jedne ili najviše dvije vrste visoko probavljivih proteina, bez histamina i po mogućnosti bez boja i aditiva. Kao izvor proteina navodi se meso kunića, meso divljači te konjetina. Također bi trebala biti balansirana i prilagođena starosti i načinu života životinje. Hrani pripremljenoj kod kuće generalno manjka kalcija, esencijalnih masnih kiselina, određenih vitamina i minerala, a obično sadrži previše proteina. Komercijalne hrane za provedbu eliminacijske dijete, osim što su jednostavne za primjenu su i pravilno izbalansirane.Tijekom eliminacijske dijete životinja ne bi trebala unositi nikakvu drugu hranu, kao ni poslastice. Kod dermatoloških pacijenata, nakon 4-12 tjedana dolazi do poboljšanja simptoma poput svrbeža i promjena na koži. Kod gastrointetinalnih simptoma, poboljšanje se zamjećuje ranije – tokom 2-4 tjedna eliminacijske dijete.

Liječenje

Izbjegavanje hrane tj. tvari u hrani koja izaziva reakciju je učinkovito u većini slučajeva alergije na hranu, a dugoročno se koristi izbalansirana hrana (domaća ili kupovna) koja ne sadrži određeni alergen. Ukoliko se radi o reakciji na alergene iz hrane, simptomi se povlače a uputno je dijetu koja ne sadrži određeni alergen provoditi stalno.

You may also like

Ostavi komentar