Mogu li naši ljubimci oboljeti od šećerne bolesti?

by Božica Pernarić, dr.med.vet.

Kod pasa i mačaka dijabetes je dosta često oboljenje i zahtjeva doživotno liječenje.

Šećerna bolest ili dijabetes (lat. diabetes mellitus) je stanje koje se javlja kada tijelo ne može normalno koristiti glukozu (vrstu šećera). Glukoza je glavni izvor energije za stanice tijela. Razinu glukoze u krvi prvenstveno kontrolira hormon zvan inzulin, koji proizvodi gušterača.

Prolaskom hrane kroz crijeva, resorbiraju se šećeri te se  transportiraju u stanice koje oblažu crijeva i pretvaraju se u jednostavne šećere (uključujući) glukozu. Jednostavni šećeri se zatim apsorbiraju u krvotok i isporučuju u tkiva i stanice cijelog tijela. Da bi to bilo moguće, u tom prijenosu potreban je hormon koji se zove inzulin. Ukoliko nema dovoljno inzulina ili tijelo ne može koristiti inzulin, glukoza se nakuplja u visokim razinama u krvi – stanje koje se naziva hiperglikemija. Kada glukoza u krvi dosegne određenu razinu, glukoza se prelijeva u mokraću (to se naziva glukozurija) i sa sobom povlači velike količine vode. Zbog toga kućni ljubimci s dijabetesom često piju više vode i mokre češće u većim količinama.

Kod dijabetičara, bez obzira na količinu šećera u krvi, ukoliko nemamo transporter te glukoze do stanice ,one ostaju gladne  tj,nemaju dovoljno energije da normalno funkcioniraju.

Ovo je stanje metaboličkog “gladovanja” i uzrokuje razgradnju masnog i mišićnog tkiva u tijelu, koje jetra zatim pretvara u šećer.Rezultat je gubitak tjelesne težine što se često viđa kod pacijenata s dijabetesom.

Koji su kućni ljubimci ugroženi?

Dijabetes kod pasa i mačaka može se pojaviti u bilo kojoj dobi. Kod pasa najčeće se dijabetes javlja u dobi od 4-14 godina, a većinom se dijagnosticira u starosti od 7-10 godina . Većina mačaka s dijabetesom starija je od 6 godina. Dijabetes se javlja u ženskih pasa dvaput češće nego kod muških pasa. Određene pasmine pasa mogu biti mogu biti predisponirane za dijabetes.

Pretilost je značajan čimbenik rizika za razvoj dijabetesa. Kako psi i mačke stare, mogu razviti i druge bolesti koje mogu dovesti do dijabetesa ili bi mogle značajno utjecati na njihov odgovor na liječenje dijabetesa, uključujući prekomjernu aktivnost nadbubrežne žlijezde u pasa (hiperadrenokortikizam) ili pretjeranu aktivnost štitnjače u mačaka (hipertireoza) , pankreatitis, bolesti srca, bolesti bubrega, infekcije mokraćnog sustava i infekcije kože. Dugotrajna primjena nekih  lijekova  također je čimbenik rizika za dijabetes.

Koji su znakovi dijabetesa kod kućnih ljubimaca?

Uočavanje ranih znakova dijabetesa najvažniji je korak u brizi za vašeg ljubimca. Ako primijetite bilo koji od sljedećih navedenih znakova, svakako se javite vašem veterinaru. Što je dijagnoza ranije postavljena, to su veće  šanse da vaš ljubimac ima duži i zdraviji život.

  • Prekomjerno pijenje vode i pojačano mokrenje
  • Gubitak težine, iako može biti povećan apetit
  • Smanjen apetit
  • Zamućene oči (posebno kod pasa)
  • Kronične ili ponavljajuće infekcije (uključujući infekcije kože i urinarne infekcije

Kako se dijabetes dijagnosticira i liječi?

Može se posumnjati na dijabetes na temelju znakova koje ljubimac pokazuje, ali dijagnozu potvrđuje vaš veterinar pronalaskom dosljedne hiperglikemije(povišene razine šećera u krvi) i glukozurije(povišena razina glukoze u urinu). Iako je dijagnoza dijabetesa često relativno jednostavna, vaš veterinar može napraviti dodatne pretrage krvi kako bi isključio druga medicinska stanja koja se mogu vidjeti u starijih kućnih ljubimaca.

Nakon potvrde dijagnoze, veterinar će vašem ljubimcu propisati početnu dozu i vrstu inzulina.

Inzulin se ne može davati na usta – aplicira se injekcijom pod kožu. Veterinarsko osoblje će vas educirati kako aplicirati  injekcije inzulina. Inzulin se aplicira posebnim, vrlo sitnim iglicama koje ljubimci općenito vrlo dobro podnose. Povremeno je potrebna detaljnija kontrola razine glukoze, te prilagodba režima liječenja na temelju rezultata praćenja.

Preporuke o prehrani važan su dio liječenja.

Uspješno liječenje dijabetesa zahtijeva redovite preglede, analize krvi i urina te praćenje težine, apetita, pijenja i mokrenja vašeg ljubimca.

Briga za kućne ljubimce s dijabetesom

Psi i mačke s dijabetesom obično zahtijevaju cjeloživotno liječenje posebnim dijetama, dobrim fitness režimom, osobito kod pasa, te svakodnevnim aplikacijama injekcija inzulina. Bitno je  održavanje šećera u krvi vašeg ljubimca blizu normalne razine i izbjegavanje previsokih ili preniskih razina koje mogu biti opasne po život.

Psi

Često se preporučuje dijeta bogata vlaknima.

Svakako se preporučuje svakodnevn umjereno kretanje,osobito ako je debljina važan čimbenik uzroka dijabetesa.

Preporuka je svakako sterilizacija ženskih pasa s dijagnozom dijabetesa.

Mačke

Često se preporučuje dijeta s visokim udjelom proteina i malo ugljikohidrata.

Svakodnevno intezivnije kretanje u vidu igre,osobito kod pretilih mačaka .

Vrlo je važno održavati pravilan nivo glukoze redovitom aplikacijom inzulina ,hranjenje u pravilnim razmacima, redovito uzimanje hrane. Također preporuka je  redovito provjeravati razinu šećera u krvi i urinu vašeg ljubimca. Redoviti pregledi i testiranja koje obavlja vaš veterinar mogu se nadopuniti kućnim praćenjem razine glukoze u krvi i urinu vašeg ljubimca kod kuće.

Ukoliko je previsoka doza inzulina može doći do opće  ​​slabost, drhtanje ili napadaja u vidu grčenja. Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, odmah se obratite svom veterinaru ili hitnoj ambulanti. Znakovi previsoke doze inzulina ponekad mogu biti vrlo slični znakovima nedovoljne doze inzulina, te je  važno  da promjene u dozi i učestalosti injekcija inzulina vrši samo veterinar.

Budući da stariji psi i mačke imaju veću vjerojatnost za razvoj bolesti ili stanja povezanih sa dobi, od kojih se neka mogu zamijeniti s dijabetesom, redoviti pregledi kod veterinara mogu održati vašeg ljubimca zdravim i otkriti probleme prije nego što postanu ozbiljni.

Psi i mačke s dijabetesom mogu živjeti dug i zdrav život uz pravilno terapiranje i veterinarsku skrb.

You may also like

Ostavi komentar