Što je to itchy skin – zašto se moj pas toliko češe?

by Njuškica

Psi imaju potrebu češati se, trljati o predmete, grickati se po dijelovima kože koja ih svrbi, a u nekih pasa svrbež zahvaća površinu cijelog tijela. Simptom češanja većinom je znak nekogstanja koji je prisutan u organizmu, a može se raditi o parazitozama, različitim infekcijama te o alergijama. Psi prilikom češanja mogu oštetiti dlaku, površinski sloj kože, a mogu si nanositi i rane prilikom češanja. Jedan od opisanih promjena na koži kod pasa je tzv. hot spot, obično je vlažna, crvena i upaljena površina na koži nastala konstantim češanjem ili lizanjemodređenog područja na koži.

Bilo da je uzrok češanja alergija (hrana, vanjski čimbenici – bilje, prašina, grinje, ubodi buha i dr.), bakterijske ili gljivične infekcije koje uzrokuju češanje, u organizmu dolazi do upalnereakcije kao odgovor imunološkog sustava na vanjski ili unutarnji podražaj. Imunološkisustav psa oslobađa velik broj antitijela protiv napadača (alergen ili mikroorganizam), pokrećući upalnu reakciju.

Što je to endokanabinoidni sustav?

Endokanabinoidni sustav (ECS) je biološki sustav koji igra bitnu ulogu u reguliranju različitih tjelesnih procesa svih sisavaca, uključujući pse. Konkretno, ECS pomaže regulirati bol, pamćenje, raspoloženje, san, metabolizam i imunološki odgovor, a sastoji se od endokanabinoida, kanabinoidnih receptora i enzima. Dva primarna receptora ECS-a su CB1 i CB2 receptori. CB1 receptori se obično nalaze u mozgu i živčanom sustavu, ali također postoje u tkivima i endokrinoj žlijezdi. CB2 receptori su najzastupljeniji u imunološkom sustavu. Endokanabinoidi su neurotransmiteri koji djeluju kao signali. Kada se endokanabinoidi vežu na receptore, može se pokrenuti specifično djelovanje. CB2 receptorima se pripisuje imunoregulatorno djelovanje, na način da ograničavaju količinu signala u organizmu, kojima se potiče imunosni odgovor te ublažava posljedično upalno stanje. Svakako je uputno o stanju psa sa simptomima češanja konzultirati veterinara kako biste pokušali utvrditi primarni uzrok ovakvog stanja. Lokalna primjena prirodnih ulja bez dodataka može djelovati blagotvorno na smirivanje promjena na koži. Ukoliko se koristi ulje konoplje, svakako se preporuča odabrati ulje punog spektra, jer ono sadrži najaktivnije kanabinoide i prirodne ekstrakte biljke kanabisa. Također sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline, poznate po protuupalnom i blagotvornom djelovanju na kožu. Visokokvalitetni proizvodi ekstrahirani su pomoću CO2 tehnologije, jer ta metoda jamči sigurani i najčišći način ekstrakcije svih sastojaka iz biljke konoplje.

Indikacije za lokalnu primjenu ulja konoplje na koži su: smanjenje znakova upale, svrbeža i otoka kože, tretiranje suhe kože, osipa i iritacija na koži, te regeneracija dlake i kože u pasa.

You may also like

Ostavi komentar