ŽIVOTNI CIKLUS KRPELJA

by Njuškica

Mogli bismo reći da su krpelji jedne od najomraženijih nametnika, pogotovo kada ih se mora odstraniti sa tijela gdje su se već nahranili. No, njihov način preživljavanja je fascinantan.

Krpelji tijekom razvoja prolaze kroz četiri razvojne faze: jajašce, larva, nimfa i adult. Do kraja razvojnog ciklusa može proći i do 3 godine, a osim jajašca, svaka razvojna faza mora doći do hrane kako bi se razvila dalje. Bez hrane mogu preživjeti i do nekoliko mjeseci, a svoje žrtve nalaze putem osjeta topline tijela, daha životinje, mirisa i vlage tijela, te vibracija. Obično čekaju žrtvu na vrhovima travki ili grančica grmlja, držeći se za lišće ili granje sa zadnja dva para nogu, a prvi par nogu ispruže i pomoću njega se prihvate za žrtvu. Krpelji ne lete i ne skaču, i nalaze se do metar visine od tla.

Jajašce

Nakon polaganja jajašaca u okoliš, ona se izlegnu u roku od nekoliko mjeseci.

Larve

Larve krpelja imaju 6 nogu i sitne su. Nakon što posišu krv sa žrtve, padnu sa životinje i počinju se ”presvlačiti”.

Nimfa

Nimfe (nezreli oblici) također imaju 6 nogu i sitnije su od odraslih oblika, također se mijenjaju nakon što posišu krv.

Adult

Imaju osam nogu. Također sišu krv kako bi se nahranili, te se dalje razmnožavaju.

Gdje krpelji najčešće sišu?

Na području vrata, pazuha, ispod ušiju, ispod repa, na šapama i između prstiju, na području trbuha i između stražnjih nogu.

Prevencija

Izbjegavajte područja gdje se krpelji nalaze – šume sa gustom vegetacijom (grmlja, žbunje). Pregledajte i četkajte svoje ljubimce nakon šetnje u području gdje bi moglo biti krpelja. Koristite repelente za sebe i svog ljubimca! Pregledavajte ogrlice i oprsnice te ih često perite. Ako provodite neko dulje vrijeme u prirodi (kampiranje, planinarenje i sl.) i želite se uvjeriti ima li u području bogatom žbunjem puno krpelja, možete se poslužiti slijedećim trikom: prije no prođete kroz neko područje sa svojim ljubimcem, na drveni štap omotajte pamučnu ili platnenu tkaninu, i prođite štapom po grmlju u području gdje želite boraviti. Ako ima krpelja, oni će se uhvatiti na tkaninu i lako ćete ih uočiti, pogotovo ako je tkanina svijetle boje.

Krpelji nisu aktivni pri temperaturama od 7°C. Međutim, niske temperature ih ne ubijaju, već samo prelaze u neaktivnu fazu, te se nakon povišenja vanjske temperature ponovno aktiviraju i traže hranu.

Na tržištu postoji puno preparata za zaštitu pasa od krpelja, posavjetujete se sa svojim veterinarom što bi bilo najbolje rješenje za vašeg ljubimca. Dolaskom iz šetnje dobro pregledajte svog ljubimca jer krpelji mogu biti na bilo kojem mjestu na psu.

Vitakraft® repelentna sredstva djeluju preventivno protiv buha, krpelja, muha i komaraca, pogodni su za pse i mačke od 4. Mjeseca starosti. Proizvodi su biljnog sastava, (geraniol, lavandula i ikaridin) a pružaju zaštitu ljubimca tokom 4 mjeseca. Repelentne ogrlice otporne su na vodu te ne sadrže ftalate niti PVC.

You may also like

Ostavi komentar