PITAJ VETERINARA

by Njuškica

Zdravlje naših njuški nam je važno.

Zbog toga su Njuškice uvele novu rubriku na našem Facebook profilu i webu (na dnu stranice):
“Pitaj dr. Sanju!”  😷🩺💉

ODGOVORE na vaša pitanja pročitajte u nastavku:

Kod alergija se gotovo uvijek radi o sklonosti organizma da pretjerano reagira na komponente iz hrane i/ili iz okoline. Trenutno stanje preosjetljivosti sa sigurnošću se može utvrditi alergo testovima. Na žalost, test može tokom vremena pokazati različite uzroke tj. Tvari. Obzirom da se stanje popravilo otkako je na novoj hrani, preporuka je da ju nastavite hraniti njome, alergijska reakcija je moguće bila na neki drugi sastojak prošle hrane, konzervans i sl., ili joj sastav nove hrane bolje odgovara i na nju ne reagira bez obzira što u sastavu ima pileću masnoću.
 
Ukoliko budete imali još pitanja, pišite nam 🙂
 
Srdačan pozdrav, 
Sanja Pozaić, dr.med.vet.
Moguće je da joj je izliječena upala grla ostavila trag na gornjim dišnim putevima. Često se suhi, iritirajući kašalj javlja zbog iritacije grla tj. grkljana. 
Ukoliko se stanje ne popravi kroz 2 do 3 tjedna, svakako je preporučljivo učiniti dodatne pretrage, RTG pluća kako bi se vidjelo stanje. Bitno je također ima li maca iscjedak iz nosića, kiše li često? Kao i kod ljudi, sadržaj iz nosa i sinusa može uzrokovati kašalj.
Ukoliko budete imali još pitanja, pišite nam 🙂
 
Srdačan pozdrav 
Sanja Pozaić, dr.med.vet 

Trenutno vlada želučana viroza među psima u Zagrebu… Nije isključeno da ju “pokupe” i mačke.. Dobro ste učinili sa medicinskim ugljenom, on pod normalno boji stolicu u crno.

Temperatura je definitivno povišena i bojim se da ako mace nisu cijepljene nije pokupio zaraznu bolest.. 
U svakom slučaju, ukoliko ne počne piti i jesti do sutra, potražite pomoć veterinara jer će dehidrirati. Hranu dakle može preskočiti dan dva, ali treba uzimati vode. Ukoliko se stanje poboljša, svakako ga odvedite na pregled i napravite test na Felv i FiV, ako nema te zarazne bolesti, moja preporuka je da ih oboje cijepite jer hodaju van. Također je preporuka cijepiti ih protiv bjesnoće iako nije zakonska obaveza, mačke mogu oboljeti i prenositi bjesnoću.
Akutna toxoplazmoza se javlja većinom kod mačaka čiji je imuni sustav oslabljen, upravo u slučajevima kada su mace FIV ili FeLV pozitivne. Klindamicin je lijek odabira za liječenje toxoplazmoze, a ovisno o tkivu koje je pogođeno toxoplazmozom, može se pojaviti žutica, simptomi poremećene funkcije centralnog živčanog sustava  (inkoordinacija, preosjetljivost na dodir, kretanje u krug, trzanje ušima i sl.) Pretpostavljam da Vaš veterinar želi isključiti uobičajenu upalu uha od posljedica koje je toxoplazmoza mogla uzrokovati, a svakako to ne uključuje pojačani iscjedak iz uha pa isti treba svakako tretirati. 
 
Što se tiče terapije interferonom, u literaturi se navode različite studije, na psima i mačkama, gdje je u jednom broju (50% slučajeva u jednoj kliničkoj studiji koja je obuhvaćala 8 jedinki – mačaka) zabilježeno poboljšanje stanja kod FIV pozitivnih mačaka, a u ostalim slučajevima nije bilo značajnih razlika. Ono što je bitno naglasiti je da interferon ne djeluje na način da ubija viruse, već mobilizira resurse i snage organizma u borbi protiv virusa.. S te strane ste dobro primijetili da bi to moglo biti dodatno opterećenje na već imuno – oslabljen organizam. Terapija interferferonom se može provoditi injekciono, oralno ili u vidu kapi za oči (herpes virus) , ali nikada se ne daje trajno, već u propisanom vremenskom razdoblju i sa razmacima, ovisno o proizvođačkoj deklaraciji i uputama veterinara koji vodi slučaj. U ovakvim i mnogim drugim slučajevima misao vodilja je ”napraviti više koristi nego štete” a pomoći životinji u borbi protiv raznih infekcija koje se ne bi tako manifestirale da nije virusa mačje imunodeficijencije.
Lovor je toksičan za pse i mačke. Toksin može uzrokovati niz poremetnji -povraćanje i proljev, pojačano slinjenje, bol u području trbuha, tresenje, ubrzano i plitko disanje, letargiju i komu. Dokumentirani slučajevi odnose se na unos svježeg lista lovora, a simptomi se jave već nekoliko sati nakon unosa u organizam. Pratite stanje šteneta i na bilo kakav znak neuobičajenog ponašanja, odmah kontaktirajte svog veterinara. Ono što možete kod kuće napraviti je dati mu medicinski ugljen koji na sebe veže toksine iz probavnog trakta, a imajte na umu da će stolica nakon toga biti crna što je normalna pojava prilikom davanja ovog sredstva.
Poštovani, promjena boje šarenice kod mačaka se zna dogoditi kod nekih alergijskih i upalnih stanja u organizmu, kad može doći do uraštavanja krvnih žilica oka u rožnicu oka, što se naziva panus, a može rezultirati takvim zamućenjem rožnice kakvog ste opisali. Preporučila bih svakako pregled kod veterinara, jer prema opisanom bih rekla da su simptomi na očima odraz nekog unutarnjeg stanja organizma. Ne znam je li maca ide van ili je samo u kući, je li cijepljena. Ako nije cijepljena a ide van kuće ne bi bilo loše napraviti test na mačju leukemiju i dr. Zarazne virusne bolesti
Točno je da urinokulturu nema smisla raditi dok je pas pod antibioticima. Obično se tada radi i antibiogram tj. odredi se na koji antibiotik je izolirana bakterija osjetljiva, a razlika je također je li bakterija Gram pozitivna ili Gram negativna, prema tomu se određuje vrsta antibiotika. Enrofloxacin pokriva oba spektra Gram (+) i Gram (- ) bakterije koje mogu uzrokovati infekcije mokraćno – spolnog sustava, a imala sam u terapiji jedan slučaj kujice koja je imala alergijske reakcije na oralne i lokalne antibiotike, a injekcione je dobro podnosila.
 
U svakom slučaju urin bi trebao biti kisel, svakako kao potporu terapiji možete uključiti vitamin C, ima pripravaka za pse u tabletama ili se posavjetujte s Vašim veterinarom ukoliko bi joj davali injekcije. Inače, injekcije vitamina C draže tj. Peku tako da preporučam tablete, a obzirom da je već dulje vrijeme na antibiotskoj terapiji, preporučam također probiotike kao dodatak prehrani.
 
Poštovana,
osim konvencionalnom veterinarskom medicinom bavim se homeopatskim liječenjem životinja.
Neki homeopatici (globuli tj. kuglice)  također sadrže alkohol, tj. sredstvo je otopljeno u alkoholu prije nego je naneseno na kuglice.
Ljudi ih koriste tako da kuglice otope ispod jezika, a ja ih za životinje uvijek otapam u vodi i vlasnici ih špricom daju na sluznicu usta. 
Nikada nije bilo reakcija na ta sredstva koja su sadržavala alkohol. Ukoliko je proizvođač naveo da pripravak bez obzira na sastav ne šteti (a najbitnije je li pripravak registriran za životinje), pretpostavljam da odgovorno stoji iza svoje tvrdnje. 
Pretpostavljam da je mačak kastriran, no ako je provodio vrijeme vani, moguće je da je dolazio u dodir sa drugim mačkama. Kod mačaka je često slučaj da imaju kožna oboljenja, npr. gljivice bez simptoma i promjena na dlaci tj. koži. Ukoliko mačak uredno uzima hranu, nema pojave slinjenja iz usta zbog čega bi moglo doći do prorijeđene dlake na bradi, i ne čoha se po tom mjestu, osim pregleda kože ne bi bilo loše napraviti krvnu sliku i biokemijski status jer stanja na koži mogu upućivati na neke probleme unutar organizma. 
 
 
 
Plan cijepljenja ovisi o vrsti cjepiva, o dobi šteneta i o tome kada je prvi put štene cijepljeno. Najbolje će Vaš veterinar odrediti idući termin cijepljenja prema svemu navedenom, a što se tiče crijevnih parazita – u pravu ste, dobro je štene očistiti prije cijepljenja. Obzirom da se štene očistilo od glista preporučam svakako da se javite na slijedeći termin zakazanog cijepljenja. Naime, smatra se da ukoliko je invazija crijevnim parazitima velika, cjepivo neće postići željeni rezultat, obzirom da ste sve obavili kako treba po pitanju čišćenja od parazita, pretpostavljam da je zakazan još jedan termin cijepljenja protiv zaraznih bolesti. Uobičajeno je da se štenci cijepe 3 puta do dobi od 3 mjeseca, ali ovisno o tome kada prime prvo cjepivo i o vrsti cjepiva tj. Proizvođaču cjepiva. Razmak između vakcinacija protiv zaraznih bolesti kod štenadi trebao bi biti 3 tjedna, opet ovisno o proizvođaču cjepiva. Predlažem da nazovete svog veterinara ukoliko  nemate već zakazan termin i provjerite kad biste trebali doći.
 
Ukoliko se štene ponaša normalno, zaigrano je i ima normalan apetit, a pritom ima redovitu stolicu i mokrenje, mislim da nema mjesta brizi. Često psi koji se hrane “mokrom” hranom (kuhanom, sirovom, konzerviranom), piju manje vode od pasa koji često ili isključivo jedu dehidriranu hranu. Ako štene normalno mokri to je pokazatelj da prima dovoljno tekućine u hrani i nije mu potrebno piti puno vode.
Štenci kad počnu jesti hranu u dobi od 8 tjedana jedu 4 manja obroka na dan. Tokom odrastanja se broj obroka smanjuje a količina se prilagođava veličini psa, aktivnosti, vrsti hrane itd. Do otprilike 6 mjeseca starosti psi bi trebali dobivati 2 obroka na dan. Naravno da je svaki pas individua, neki psi jedu tokom života jednom na dan, neki dva manja obroka. U svakom slučaju mislim da Vaš pas ne pojede svaki obrok jer je vrijeme da ga “prebacite” na dva obroka dnevno. Vremenom ćete vidjeti hoće li mu odgovarati da tako ostane ili će sam “izbaciti” još jedan obrok pa ćete mu kao odrasli davati obrok jednom na dan.
Francuskom buldogu bi uši trebale biti uspravne. Uzgajivači ove pasmine navode da bi se uši kod njih trebale uspraviti do 6 mjeseca starosti. Dogodi se ponekad da se jedno ili oba uha kod takvih pasmina “spuste”. Možda to neće biti trajno, a bitno je da to nije posljedica upale pa obratite pažnju na tresenje glavom, svrbež, iscjedak iz uha ili neugodan miris i crvenilo uške.
Ukoliko niste sigurni radi li se o upali, preporučam da se posavjetujete da svojim veterinarom.
Crvenilo oka (eng. ”red eye”) je termin koji se koristi u oftalmologiji za pojavu proširenih krvnih žila bjeloočnice, vjeđa (kapaka) i/ili očnih spojnica (konjunktiva). Najbitnije je izdiferencirati radi li se o upali konjunktiva – pri čemu je često prisutno i otečenje očnih spojnica sa iscjetkom iz oka, upali rožnice (prozirna opna oka) koja može biti uzrokovana oštećenjem rožnice koju ne možemo vidjeti prostim okom, no često životinja pokazuje nelagodu, žmirka, osjetljiva je na svjetlost.. Kod upala površinskih i dubokih slojeva bjeloočnice (scleritis/episcleritis), osim proširenih krvnih žilica vidljivi su crvenkasti upalni čvorići na bjeloočnici, oko kojeg su vidljive krvne žilice. Uzrok ovog stanja može biti: granulom zuba, upale tonzila, paranazalnih šupljina (sinusi) te upala parotidne žlijezde (žlijezda slinovnica smještena ispod uha).
Također, upale bjeloočnice mogu uzrokovati traume koje se dodatno kompliciraju upalnim stanjima. 
Ponekad upalna stanja na očnim spojnicama i rožnici uzrokuje parazit koji se razvije ispod trećeg očnog kapka psa, javlja se u proljeće i ljeto a obično uključuje još simptoma osim crvenila oka poput suzenja te crvenilo i otečenje očnih spojnica. 
Svakako je uputno isključiti neke virusne bolesti (štenećak), učinak lijekova (sulfonamidi) te metabolička stanja (hipotiroidizam) koji mogu biti uzrokom upale rožnice i njene vaskularizacije (vidljivost krvnih žilica). 
Crvenilo i upalna stanja bjeloočnice kojima nisu uzrok neka od navedenih stanja, dovode se u vezu sa autoimunim odgovorom organizma.
Svakako bi bilo uputno raspitati se o stanjima i bolestima koje je pas moguće prebolio u azilu, tj. prije nego ste ga udomili te posjetiti odabranog doktora veterinarske medicine koji će uz opći pregled detaljnije pregledati oči i predložiti pretrage kako bi se isključile neke sistemske bolesti. 

Ukoliko ste isključili pune analne vrećice, kožne parazite i ostala moguća upalna stanja na koži koja mogu biti uzrokom svrbeža, obično se pristupa alergo-testovima te eliminacijskoj dijeti ukoliko se sumnja na alergije iz pojedinih sastojaka hrane. Nadalje, alergija tj. preosjetljivost može biti uslijed reakcije na materijal jastuka ili dekice na kojem njuške leže, ili na grinje. Ukoliko se nije našao uzrok stanja, a jedini simptom je svrbež, uzrok može biti ”dosada” ili reakcija na promjene u kućanstvu. Svakako je zanimljivo što oba psa manifestiraju iste simptome i, ako ste već poduzeli sve korake da biste eliminirali uzroke, preporuka je da se posavjetujete o prehrani vaših njuškica, sa što manje konzervansa, a korisno je uključiti i probiotike u prehranu jer zdrava crijeva utječu na zdravlje kože. Na tržištu postoji više vrsta preparata dodataka prehrani u svrhu detoksikacije organizma – primjerice preparati zeolita. Tretiranje naših ljubimaca antiparaziticima (bilo da se radi o unutarnjim ili vanjskim, kožnim parazitima) dovodi se u vezu kumulacije štetnih tvari u organizmu i reakcijama preosjetljivosti, pa također preporučam da se raspitate o prirodnim preparatima, pogotovo protiv vanjskih parazita.

Shar pei je jedna od pasmina kod koje je čest urođeni nefiziološki položaj vjeđa tj. kapaka. Ukoliko su vjeđe uvrnute (entropium), trepavice ”grebu” i oštećuju rožnicu oka te uzrokuju upalu, ozljede i posljedično zamućenja rožnice. U ovom slučaju jedino rješenje je kirurška korekcija uvrnutih kapaka koji su uzrok upale i oštećenja rožnice. Obično se kao terapija propisuju lokalno antibiotske kapi, a nakon operacije bi se stanje trebalo popraviti što može trajati i do nekoliko tjedana.

Svakako je moguće da se taj poriv za lizanje šape dogodio zbog promjene hrane, najjednostavnije je davati sada isključivo hranu koju je kujica jela i ako se stanje smiri, vjerojatno je uzrok neki sastojak u toj drugoj vrsti hrane koji joj je zasmetao.
 
Inače, za promjene i iritacije na koži preporučam prirodnu mast na bazi nevena, a u veterinarskim ljekarnama su dostupne kreme na bazi lavande za smirenje kože (npr flogoderm krema) ili kreme na bazi cinka (npr. Cinkvitaminska mast).
 
S macama je puno teže nego sa psima, osobito jer one osjećaju podrhtavanje istančanije od pasa.
 
Na žalost, jedina opcija su sredstva za smirenje no savjetujte se s Vašim veterinarom o tome, mace različito reagiraju na sredstva za smirenje pa bi bilo idealno da Vam ih propiše netko tko ih poznaje i može prilagoditi dozu individualno..
Od prirodnih pripravaka postoje Bachove kapi (tzv rescue remedy) za životinje, no iskustva su sa kapima većinom da se daju kroz dulji period dok ne poluče rezultate… Od klasičnih homeopatskih sredstava postoje ona koja učinkovito ublaže stres i strah kod kućnih ljubimaca, no uvijek je uputno uzeti u obzir više simptoma i manifestacija (uputno barem tri simptoma) kako bi se što točnije propisalo homeopatsko sredstvo, npr. Vaše dvije mace pokazuju nelagodu i strah, a ne mora značiti da će isto homeopatsko sredstvo biti učinkovito za obje mace. Ukoliko imate još pitanja pišite nam.
Vjerojatno se radi o kopnenoj kornjači – čančari. Ova vrsta kornjače zaštićena je vrsta u Republici Hrvatskoj Pravilnikom o zaštiti pojedinih vrsta gmazova Državne uprave za zaštitu kulturne i prirodne baštine i temeljem čl 59. Zakona o zaštiti prirode (”Narodne novine” br. 80/13, 15/18, 14/19, 127/19). Obzirom da je Dalmacija jedno od prirodnih stanište ovih životinja, te se životinja nastanila u Vašem vrtu i nesmetano se kreće, hrani i prezimljuje, Vaš vrt bi se mogao smatrati njenim prirodnim staništem. Ove kornjače su biljojedi, a pojedu i puža, gusjenicu ii gujavicu. Ne znam kako ste utvrdili da kornjača dobro ne vidi, no bolesti očiju kornjača nastaju najčešće zbog manjkavosti u prehrani, vitamina i minerala (poglavito Vitamina A), a mogu se manifestirati otečenim kapcima, žmirkanjem ili životinja uopće ne otvara oči. Pitanje je dakle, dobiva li kornjača sve potrebne hranjive sastojke u Vašem vrtu.. Problemi s očima mogu se pojaviti i kod nekih sistemskih bolesti kornjača, pa bih Vam preporučila da se obratite najbližem doktoru veterinarske medicine, zatim Veterinarskom fakultetu u Zagrebu – Zavod za bolesti peradi s klinikom i/ili Zoološkom vrtu u Zagrebu kako biste dobili savjet što i kako sa Vašim ”podstanarom”. Nadalje, za pomoć i savjet se možete obratiti i Udruzi za zaštitu divljih životinja AWAP koji Vam također mogu pomoći savjetom. 
Nije rijetkost da tigrice snesu jaje iako nemate mužjaka i Vaša papigica nije niti dolazila u dodir s mužjakom. U ovom slučaju, jaje je neoplođeno i treba ga se ukloniti, a ukoliko se situacija bude ponavljala, ako se dogodi da ptičica snese 3 ili više puta jaje, preporuka je da se tada jaja ostave da papigica neko vrijeme sjedi na njima, nakon nekog vremena će izgubiti interes jer se iz njih neće izleći ptići.. Tada ih treba također ukloniti, maknuti “gnijezdo” tj. mjesto gdje je papigica snesla jaje. Učestalo nešenje se dovodi i u vezu sa vezanošću ptičice uz jednu osobu, pri čemu maženje i interakcija djeluju kao stimulans te papigice imaju pojačan poriv za nesenjem. Ukoliko je to slučaj, pokušajte smanjiti interakciju sa papigicom, posebno maženje, a izloženost svjetlosti/suncu ne bi trebala biti dulja od 8-10 sati dnevno.

POSTAVITE PITANJE

Pitanja možete postaviti u Facebook komentarima/inboxu s naznakom “Pitaj Sanju” ili u kontakt obrascu: